Adeu, l’amo en Tomeu…

Avui les campanes tocaven de mort. Tocaven per aquell qui tantes vegades les havia fet tocar, aquell qui tan bé les coneixia i tantes hores havia segut a su arran d’elles, cames penjant de la finestra del campanar, pipa encesa.

L’amo en Tomeu, a noranta-set anys, havia fet el seu darrer alè.  Home popular com ja n’hi ha pocs a la vila, coneixia i era conegut per tothom. Assegut a sa Recreativa, movia conversa a qualsevol, o tenia enfilalls de romanços per al qui anava a veure’l a ca seva.

L’amo en Tomeu contribuí, per ventura sense pensar-s’ho, a la conservació del nostre patrimoni popular. De ben jove va fer de campaner a la Parròquia; tocava tots els morts, de ric, de segona, de mig cos, albats… i entre tocada i tocada, encenia la pipa i s’asseia als finestrals del campanar, amb les cames penjades, com qualsevol carreter. N’Eloi, na Cor de Jesús, na Vicenta, na Vespres, na Combregars i ses matraques eren amigues seves, i entrada de fosca, el veien passar pel carrer Major, i pel portal de Sant Pere s’enfilava amb quatre llongos al capcurucull del campanar per tocar la Queda.  

Descalç, descambuixat i fermat amb cadenes, encarnava el Bon Jesús als Dotze Sermons, l’horabaixa del Diumenge del Ram. Quins esclats!  Però ben segur que per allò que serà sempre recordat, és perquè durant més de trenta anys va ballar Sant Joan Pelós. Endiumenjat amb el faldellí i capa vermella, cabellera, corona i creu, l’amo en Tomeu trescava tota la vila al so del flabiol de l’amo en Joan “gerrer” i la guiterra d’en Miquel “miot”. Aquests anys darrers, quan a les acaballes de juny li parlaven que Sant Joan hi havia anat a ballar o l’havien vist, ell solia contestar –Només deu haver vengut es vestit !       …i és ben ver, perquè com ell no n’hi ha hagut, ni n’hi ha d’haver, d’altre.  

Sempre recordaré aquest darrer vint-i-quatre de juny, després de veure ballar Sant Joan Pelós, s’hi va acostar i li va demanar sa creu. Amb la veu mig tallada, per l’emoció del moment, li va dir, com xerrant a un amic que habitava dins el llenyam d’aquella creu, i no veiea de molts d’anys ençà, –Joan, som jo, en Tomeu, no te’n recordes ?  Anit mateix ja se deuen haver topat i li deu haver mogut conversa. Al funeral, els registres de l’orgue li han entonat aquells mateixos repiulos de flabiol, i sé ben cert que si ho ha sentit s’ha posat a ballar Sant Joan Pelós i a botar tan xalest com ho solia fer per la vila. 

L’amo en Tomeu, vos dic adeu, però primer vos vull dir moltes gràcies !

8 Respostes per a “Adeu, l’amo en Tomeu…”

 1. Gràcies l’amo en Tomeu per tot allò que heu fet per a tots els felanitxers al llarg de la vostra vida.

 2. M’has emocionat, Tià; jo també recordaré les seves llàgrimes l’any passat, i les d’enguany. Duia Sant Joan Pelós dins sa sang, amb un orgull que ja m’agradaria que tenguessin molts de felanitxers, d’haver sabut guardar una penyora de la història, encara que sigui de la nostra petita història de Felanitx…

 3. si…tant enguany ( que ha resultat esser el darrer ) com els ultims de Sant Joan Pelos, ha estat molt emocionant quant ens trobavem amb l’amo en Tomeu…la seva emoció contegiava a tothom. Ho sentia com a seu i encara, a pesar de l’edat, no podia evitar ballar una mica. Encara record ( jo era mes jove….) quant mostrava el ball al corral de ca nostra a nen Jaume Obrador…que el var succeir- El recordarem com el que va esser, per a mi, un gran ballador de Sant Joan Pelos.

 4. Preciòs testimoni d’homenatge envers aquesta persona,que es veu que esdevinguè molt significativa i preuada per a les gents del seu poble …DEP

 5. Fca Amparo Says:

  Ha estat el Sant Joan Pelós de la meva infantesa i una persona simpática i entranyable que restarà dins la memòria de molts felanitxers… per no dir quasi bé tots.

 6. Ben dit Tià. Entranyable i bon escrit.

 7. GRÀCIES, I AL CEL ENS VEIEM.

 8. Maria Marquès Caldentey Says:

  Moltes gràcies per aquest escrit que dedicares al meu padrí. Ell n’estaria ben content! Jo també hi estic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: