Nadal d’altre temps.

No havia fet massa fred, encara, però fa una serena que talla. A les acaballes de l’any arriba el fred, i Nadal. Les mateixes festes de cada any, però cada vegada celebrades de manera més diferent a les d’altre temps passat. No vull dir ni millor ni pitjor, però no oblidem la importància que li donaven a aquestes festes en temps dels qui ens han regalat la vida i aquest bell raconet del món.

Fa més de vuit dies que comencen foc amb les clovelles d’ametlla que l’amo ha trencat, per fer vetllada, perquè és hora de fer el torró. La madona ja ha pastat i té les coques a punt d’enfornar, i a dins el rebost, una dotzena i mitja de panades de bona mida esperen els familiars que es dia de Nadal i la segona festa vendran a donar els molts d’anys. Els menuts van desimvolts per enrengar el betlem. A davall l’escala o a un racó de l’aigovés, la taula de les matances o una post amb dos banquets i uns faldons de domàs. Unes muntanyes de soca de figuera o un parell d’estelles sanes d’ametller, una garriga de brots d’estepa, caminois de serradís i tanques de terra de mata o call vermell, pastures d’herba de la roca i un mirall que vol ser la mar. I a s’enfront, la cova; de macs de torrent i degotissos, i ample per donar cabuda al Misteri i a tota la tropa d’homoniqueus de test que s’atraquen a veure el Bonjesuset. I els al·lots que tenen més paciència retallen neules amb dibuixos i brodadures.

Dissabte de Nadal horabaixa la madona ja comença a preparar el dinar del sendemà, que han de venir tots. Entrada de fosca encenen un tió des més grossos, es tió de Nadal, per tenir la casa ben calenta, i el vespre, amb una fua sopen aviat, d’una llesca de pa i llonganissa torrada o un botifarró, si ha fet les matances tardanes. I ja és ben hora d’anar a Matines. La Parròquia lluu, el betlem és una monada, i l’orgue fa un estrall de sons i repiulos. A mitjanit, un sibil·ler menut, però amb una veu tan fina com els àngels, s’enfila a la trona i canta les desgraciades senyes del Judici.

Gran foc de Cel davallarà,

mars, fonts i rius, tot cremarà.

Daran los peixos horribles crits

perdent los seus naturals delits.

Nadal dematí. Dia d’anar a veure quatre betlems i els concos i ties, que ans de migdia han d’acabar d’enllestir el dinar. Arròs, porcella i endiot rostit, coca i tota casta de torró i de suc. Hores de seure a la taula, i els menuts, enfilats damunt la cadira diuen la poesia, i els més grans s’eixuguen una llagrimeta quan els donen els molts d’anys. No poden ser molts ja, pensen, i més si enguany ja hi fa falta qualcú. El ritual antic de besar mans, mans que llavor deixen caure un duro de plata. I el dia de la segona festa dinen a ca ella.

Amb manco rebumbori les festes arriben fins al dia d’Els Reis, bulla grossa dels més petits quan veuen que les seves sabates són buides de faves o garroves que havien deixat pel cavall del rei, i just devora hi ha un cavallet de cartó o una rutla, i una pepa per la nina. El mateix dia horabaixa a alguns llocs hi representaven Els Reis, restes d’un antic acte sacramental de l’Adoració. Molt coneguts són els versos del Rei Herodes, que més encès que un misto crida

-Que te pareix, secretari,

que hi puc anar confiat,

amb un poble que s’ha alçat

a favor des meu contrari ?

La cosa acaba amb una enrabiada feresta i dos dimoniots que el tiren a dins l’infern fet de flamarades de quatre papers de diari. I per aquell temps no hi havia més entreteniments que aquest. Darrere tot això hi vendrà Sant Antoni, els darrers dies… però també la feina feixuga, perquè no tot és tan bo d’hermosellar com aquestes quatre pinzellades de Nadal. Ara només em queda desitjar-vos que passeu unes bones festes, que tengueu un any tan bo o millor que aquest, i que entre tots no deixem que tot això caigui en el més trist oblit.

Tià “guingaia”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: